Rm8.30..huhu..memang cekik darah..so, insaf tak pergi kedai tu dah..huhu
Dan nekad nak masak dekat rumah..
So, marilah kite memasak Ketam Masak Lemak Cili Padi, Sambal Tumis Udang dan Cendawan Goreng Tepung..hihi
Bahan-bahan & Cara-cara:
1) Ketam Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan:
- Ketam
- Santan
- Cili Padi
- Bawang Merah
- Serbuk Kunyit
- Serai
- Asam Keping
- Garam
Cara-cara:
Masuk semua sekali dalam perut dan masak la sampai mendidih dan masak
2) Sambal Tumis Udang
Bahan-bahan:
- Cili Boh / Cili Kering yang dikisar
- Bawang merah & bawang besar
- Bawang putih
- Air asam
- Garam & Gula
Cara-cara:
- Tumis cili + bawang merah + bawang putih (ditumbuk dulu)
- Masuk air asam, adjust gula & garam
- Masuk kan bawang besar (dihiris bulat2)
- Masukkan Udang
3) Cendawan Goreng Tepung
Bahan-bahan:
- Tepung gorengan
- Cedawan
- Telur
Cara-cara:
- Celup cendawan dalam telur
- Pastu transfer dalam tepung
- Goreng sehingga garing
Tadaaa..hasilnye..^_^
Selamat mencuba..
Malynn:)
No comments:
Post a Comment