Followers

Monday, August 22, 2011

Mari Main Masak-Masak

Hari tu pergi satu kedai ni..beli la nasik putih + keli sambal + kerabu taugeh..nak tau kene berape?..
Rm8.30..huhu..memang cekik darah..so, insaf tak pergi kedai tu dah..huhu

Dan nekad nak masak dekat rumah..

So, marilah kite memasak Ketam Masak Lemak Cili Padi, Sambal Tumis Udang dan Cendawan Goreng Tepung..hihi

Bahan-bahan & Cara-cara:

1) Ketam Masak Lemak Cili Padi



Bahan-bahan:

- Ketam
- Santan
- Cili Padi
- Bawang Merah
- Serbuk Kunyit
- Serai
- Asam Keping
- Garam
Cara-cara:

Masuk semua sekali dalam perut dan masak la sampai mendidih dan masak

2) Sambal Tumis Udang


Bahan-bahan:

- Cili Boh / Cili Kering yang dikisar
- Bawang merah & bawang besar
- Bawang putih
- Air asam
- Garam & Gula

Cara-cara:

- Tumis cili + bawang merah + bawang putih (ditumbuk dulu)
- Masuk air asam, adjust gula & garam
- Masuk kan bawang besar (dihiris bulat2)
- Masukkan Udang

3) Cendawan Goreng Tepung


Bahan-bahan:

- Tepung gorengan
- Cedawan
- Telur

Cara-cara:

- Celup cendawan dalam telur
- Pastu transfer dalam tepung
- Goreng sehingga garing
Tadaaa..hasilnye..^_^

Selamat mencuba..

Malynn:)

No comments:

Post a Comment