Followers

Sunday, January 13, 2013

Nak tukar agen insurans

Macam ni..hari tu kan Adam masuk hospital..kat DEMC..

Aku masuk kan dia kat situ sebab dapat confirmation dari agen insurans aku yang penyakit Adam tu covered..tapi sebab insurans tu baru dua bulan..dan tak matang lagi, jadinya aku kena bayar dulu..lepas tu claim..aku pun call dia untuk confirm kan banyak kali yang Adam tu covered..

Then, bila Adam dah keluar..aku dah submit form semua..ni dah dekat 2 bulan..tak dapat-dapat payment lagi..
Dia cakap lepas submit dalam 21hari boleh dapat dah..

Dan aku pun dah confirmkan dengan doktor yang Adam bukan asma dan cuma kahak je..

Lagi, agen aku ni pun tak update apa status sekarang..aku lak yang kena call dan SMS tanya apa status..tetiba dia kata kena isi form lagi..kena pergi jumpa balik doktor yang rawat Adam hari tu and so on..
Ok..fine..pastu aku cakap bagilah form tu..
Dia cakap last week dia ada kat Putrajaya..esok lusa nak pergi Genting lak..banyak nye nak berjalan, kerja tak siap lagi..

Aku tanya la "Jadinya bila boleh dapat payment nye..next week saya nak pergi Singapore..nak guna credit card..jadinya saya nak clearkan payment tu"..

Ok, aku kena pergi Singapore seminggu..jadinya credit card amat-amat lah diperlukan sebab aku pergi on business matter..nanti claim kat company balik..stay kat hotel yang harga RM700lebih/malam for 3 nights..don't expect me to brings cash yang banyak..

Ketawa-ketawa dia cakap "tak dapat kot.."..

Eeee..geramnya aku..dah la bulan-bulan aku bayar beratus-ratus untuk insurans je..dulu masa nak apply bukan main rajin lak ko nak mengadap aku semua kan..ni aku kadang-kadang malas..bukan nak kondem, tapi kalau dengan Melayu je..masa mula-mula memang baik, memang rajin, memang punctual and effective..ni orang dah ambil insurans,bila nak claim..buat macam ni dan macam-macam alasan..langsung tak effective..

Aku buat sales, jadi aku tahu situasi ni..unless kalau background korang dari company besar, dapat boss yang memang push untuk achieve target semua..memang tu melayu yang boleh pakai..
Tapi kalau saja-saja jual insurans sebab tak nak kerja dengan orang..nak freelance..memang ni lah hasilnya..

Tolong siapa boleh tolong..

-Malynn-


5 comments:

  1. salam malynn.
    boleh tanya ni ambil insurans ape?

    macam ni..nama saya Amad dan merupakan agen insurans PruBSN.

    mengikut pengetahuan saya, kalau client saya ada kes macam ni, sy akan confirm kan betul2 dengan doctor sakit ape. kalau betul2 layak akn dapatlah coverage. claim insyAllah settle. kahak yg teruk biasanya dapat.

    macam ni lah..mungkin lebih baik kita jumpa? boleh saya terangkan lebih lanjut mengenai perkara di atas. boleh juga tahu lebih lanjut pasal insurans. kalau berminatlah ya. boleh email kat maestroz_violez@yahoo.com atau call/sms je 0133971922. kalau tak nak jumpa tapi nak tanya apa2 pasal insurans, insyAllah saya boleh bantu.

    bukan apa.saya kalau boleh nak la jaga betul2 client kan.dari apa sy belajar, insurans ni bkn utk untung sesetengah pihak je tp lebih kepada tolong menolong. oh ya saya jual takaful.pelaburan mmg ikut syariah lah.bkn conventional.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks maestro..anything, malynn akan contact..thanks for sharing.. :)

      Delete
  2. Salam puan Malynna,

    Rezekinya sy terbaca wpun tlambat. Sy ada kes spt ini. Dan skrg sy telah pun menjadi servicing ejen yg baru setelah ejennya kena terminate.

    So cam ne da setel ke? Kalu sudi bole la sharing..sufianxplus@gmail.com (sufian 019-6644415)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah settle..nanti tengok kalau buat lagi, baru nak tukar..tq for approched..

      Delete
  3. Salam. Sekarang ejen saya pula buat hal lebih kurg situasi mcm di atas. Boleh share kalau tak keberatan mcm mana cara nk tuka ejen? Boleh email saya wmsyazwan@live.com

    ReplyDelete