Followers

Monday, April 29, 2013

Resepi: Ayam Masak Merah & Masak Lemak Bayam

Ok, tak tahu nak update apa..
Jadinya mari kita share resepi..lagipun lately ni aku rajin masak dari makan kat luar sebab dah selalu makan kat luar tak best..selalu rasa nak makan sedap tapi end up tak sedap..huhu

Selalu hari kerja aku masak simple-simple je..dalam 2 lauk..satu lauk dan satu sayur..macam tu lah..
Kekangan masa so masak simple pun dah ok..

Dan ini khas untuk adik-adik yang tak pandai masak macam akak ni kan..jadinya marilah kita masak yang simple dan confirm jadi dan sedap..nanti bagi boyfriend or suami makan, terus rasa bertuahnya dapat girlfriend or wife yang comey dan pandai masak..kalau mak mentua datang pun tak malu lah..

Resipi pertama ialah Ayam Masak Merah..banyak version tapi ni version dari mak aku dan turun ke aku..


Bahan-bahan:

5 ketul ayam
2 biji bawah merah
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1/2" halia
1/2 batang serai yang kecik
10 tangkai cili merah
2 sudu sos cili
Air - agak-agak
Garam
Kunyit
Gula

Cara-cara:
1) Gaul garam dan kunyit pada ayam dan goreng. Dah masak, angkat dan ketepikan.
2) Bahan-bahan lain tu sila blend sampai hancur dan tumis sampai pecah minyak.
3) Kemudian masukkan sos cili, gula sikit..nampak macam dah garing, masuk kan air..masak sampai tinggal sikit..ikutlah, nak kuah banyak, banyak kan air tapi aku suka tak kuah banyak sangat..
4) Letak lah garam dan balance kan rasa..ok, yang ni kena depends kat korang lah ye..
5) Dah ok, masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan gaul sampai sebati..kemudian boleh lah dihidang kan..

Resepi kedua ialah Masak Lemak Bayam..actually boleh tukar dengan taugeh atau kobis..


Bahan-bahan:
1/2 ikat bayam
2 cawan santan pekat
1/2 labu bawang besar - dihiris
1 biji cili merah -dihiris
Perencah boleh letak ikan bilis or udang..
Garam

Cara-cara:
1) Masukkan santan, bawang, cili, perencah dan sedikit garam dalam periuk.
Masak santan tadi hingga mendidih.
2) Bila dah mendidih, masuk kan bayam dan masak kejap sampai layu sikit dan angkat.
3) Siap untuk dihidang...hihi..senang kan??

Ha, dah siap..boleh lah makan..tapi masak lah nasi ye..makan dengan nasi baru marvelous.. :D

Esok cuti, ingat nak masak ayam masak rendang, sup tulang, puding karamel, chocolate cake..bla bla bla bla..

-Malynn-

No comments:

Post a Comment