Followers

Thursday, May 2, 2013

Resepi: Rendang Ayam

Hari tu aku cakap nak masak rendang, sup tulang, chocolate cake, puding caramel kan..
Tapi yang berjaya masak cuma rendang dan sup tulang je..yang lagi dua tak ade bahan dan malas nak keluar beli..

Jadi hari ni, meh nak share Rendang Ayam..
Resepi aku dapat dari myresepi.com..


Bahan-bahan ( satu family )

  • 1 ekor ayam-dipotong ikut suka
  • Bahan2 digiling:-
  • @ 10 ulas bawang merah
  • @ 4 ulas bawang putih
  • @ 15 biji cili api
  • @ 15 tangkai cili kering
  • @ 1 inci halia
  • @ 1 inci lengkuas
  • @ 1/2 inci kunyit hidup
  • 2 batang serai dititik
  • 2 helai daun kunyit dihiris halus
  • 4 helai daun limau purut dihiris kasar
  • 4 cawan santan pekat
  • 4 sudu besar kerisik
  • Garam, gula dan serbuk perasa (ikut suka)

Cara-cara

  1. Masukkan ayam dan bahan giling dan serai- perap lebih kurang 1 jam.
  2. Masukkan ayam ke dalam kuali. Masukkan santan dan masak hingga mendidih. Masukkan daun limau, daun kunyit, kerisik dan garam. masukkan juga perasa dan gula jika suka.
  3. Masak ayam hingga empuk dan agak pekat. Sedia dimakan dengan pulut kuning atau nasi himpit.



Bahan-bahan yang dah diblend tu terus perap kan ke ayam

Masukkan santan..banyak pun tak apa sebab nak masak lama

Kerisik
Ni bahan penting masak rendang..kalau tak ada ni, bukan rendang namanya

Kerisik ni macam akan pekatkan kuah juga..
Kalau suka rendang berkuah, tak yah kering sangat..
Macam aku suka kering sikit..

Macam ni..kuah dia dah jadi macam serdak-serdak tu yang sedap..

Kalau makan dengan lemang, sedapnya lah..nyum nyum
Selamat mencuba..

-Malynn-

No comments:

Post a Comment