Followers

Wednesday, May 29, 2013

Kenapa Perlu 'Me' Time??

Tak kira awak semua ni fulltime housewife, housewife berkerjaya, anak dara, bujang, husband atau apa sahaja..mesti kita semua nak masa bersendirian kan..
Sebab kadang-kadang kita selalu bagi diri kita untuk orang lain sampai lupa yang kita juga perlukan masa untuk diri sendiri..

Macam aku, aku memang banyak tanggungjawab..tanggungjawab sebagai seorang isteri yang mana kena jaga rumahtangga, suami dan anak..dan aku perlulah memberikan perhatian sepenuhnya kepada tanggungjawab ni..wah, ayat macam apa je..haha..
Contohnya, aku kena lah basuh kain, masak, kemas rumah, mandikan anak, bagi makan anak, main dengan dia..kain dah lipat..nak layan laki lagi dan macam-macam lah..kadang-kadang dah pukul 10 malam lebih pun tak mandi-mandi lagi sebab nak settlekan benda ni..

Lepas tu aku ada tanggungjawab sebagai pekerja..yang mana start dari pukul 9am to 5pm setiap hari Isnin hingga Jumaat..dan aku kena lah buat kerja office ni yang perlukan attention macam jumpa customer on time, buat quotation, siap kan tender, layan perangai orang-orang office dan customer..kadang-kadang nak makan pun tak sempat..just break kejap..lepas tu kerja balik..

Aku juga adalah anak, kakak dan adik kepada seseorang..kadang-kadang kalau family members minta tolong, tak kan korang tak nak tolong kan..macam mak aku sekarang, dia tinggal sorang..jadinya, aku kena take time untuk take care pasal dia juga..kena balik jenguk dia..bawak dia jalan-jalan..teman dia beli barang ke untuk bagi dia happy..aku tak rasa susah pun buat semua ni sebab ni tanggungjawab aku..

Lagi, tanggungjawab sebagai hamba Allah..aku kena make sure kan aku solat cukup 5 waktu..buat apa yang disuruh dan tinggalkan apa yang dilarang..benda ni wajib dibuat..ada masa ke tak ada masa ke kena juga buat..dah tanggungjawab kan..

Jadinya..sebagai manusia biasa, aku rasa penat sangat buat semua ni..aku nak rehat..aku dah malas nak ngadap semua ni..aku bosan..sebab as you know, menjalankan tanggungjawab tak bermaksud korang akan dibayar dengan duit untuk semua tanggungjawab yang korang buat tu..TAPI mungkin korang akan dibayar dengan kebahagiaan bila tengok orang dibawah tanggungjawab korang tu hidup teratur, gembira, tersenyum riang..atau dibayar dengan keberkatan dan rezeki yang menjadikan hidup korang lebih baik..
Sesetengah tanggungjawab adalah sesuatu yang korang kena laksanakan tanpa mengharapkan balasan material..eh, apa aku melalut dah ni..

Ok, berbalik kepada nak escape dari menjalankan tanggungjawab tadi..aku memerlukan sedikit 'me' time untuk diri aku sendiri..sebab aku perlu memastikan diri aku dalam keadaan good condition untuk terus manjalankan tanggungjawab aku tadi..selalu aku try escape untuk 3 hari 2 malam..or 2 hari 1 malam..or 1 day pun dah ok..yang mana boleh lah pergi bercuti..pergi SPA..pergi makan..just untuk diri korang sendiri..

Bukanlah nak bersikap 'selfish' tapi benda ni perlu sebab setiap orang perlukan masa untuk diri sendiri..nanti kalau asyik stress je dah effect prestasi untuk menjalankan tanggungjawab kan..

Dan dalam konteks suami isteri..kan hari-hari mengadap each other..jadi sesekali berjauhan adalah perlu untuk menjadikan kita lebih menghargai antara satu sama lain..suami kena lah bagi chance untuk isteri berehat tambah-tambah kalau fulltime housewife tu..macam tak ada cuti langsung..dan isteri pun boleh lah bagi suami pergi keluar dengan kawan-kawan dia juga..dan make sure juga yang anak-anak disediakan keperluan yang cukup dan ditinggalkan kepada orang yang dipercayai..baru lah senang hati nak ber 'me' time..
Dan bagilah upah lebih sikit untuk orang yang tolong buatkan tanggungjawab kita semasa kita tak ada..

Lain orang, lain pendapat dan lain cara hidup..ikut lah masing-masing nak macam mana ye..

-Malynn-


Tuesday, May 28, 2013

'Me' Time @ Bali - Day 3

Dah last day dah dekat Bali..
Sedih sebab tempat ni best..

Pagi hari ketiga ni, bangun lambat sikit..lepas Subuh tidur balik sebab memang plan tak nak makan breakfast dekat hotel tu..

Dalam pukul 9am keluar bilik dan terus check out..
Perasan ada dua orang gadis Malaysia..tapi tak tegur pun sebab diaorang pun buat tak nampak kat kitaorang..

Pagi ni kami akan ke Tanah Lot & Taman Ayun Temple..


Terus ke Tanah Lot dulu..untuk masuk Tanah Lot, kena bayar Rp 30k..
Tempat dia sangat lawa dan terjaga..air tengah pasang..ombak pun mengganas..jadi tak dapat lah nak pergi dekat sikit ke Tanah Lot..






Kami habiskan masa lebih kurang 2 jam dekat sini sebab asyik sangat ambil gambar dan ada juga 2 Pura lain kat situ..tapi kecil je..lepas tu taman kat situ pun terjaga dan cantik..

Masa ni ombak tak besar sangat, jadi berani lah jalan sampai sini..
Sekali ombak besar datang..habis basah seluar..
dengan orang Jepun dekat sebelah aku pun jerit dan ketawa bersama..

Panas sangat masa dekat sini..dan aku dah hitam dah..bak kata Mas Arip "kalau pergi Bali tapi tak hitam, tu bukan pergi Bali namanya.."..


Taman Ayun Temple

Kemudian kami pergi Taman Ayun Temple..kat sini kena bayar Rp 10k..
Ni temple dan taman semata..tak ramai orang pun..kejap je kami dekat sini..
Pusing-pusing kejap terus keluar..kawasan dia pun kecil je..tak pergi pun tak apa sebab memang tak ada apa dekat sini..

Hari ni ikut itinerary memang pergi 2 tempat ni je..jadi Mas Arip terus bawak kami ke Kuta..
Tapi since belum makan lagi, kami cakap nak makan dekat Wong Solo..kalau tak dia nak bawak makan Nasi Padang..tapi kami tak nak..sebab tahu tempat dia bawak semua mahal-mahal sebab dia pun dapat commission sekali..


Order Set Ayam Bakar..sama je macam kat Malaysia..alhamdulillah, kenyang dan sedap..


Flight kami malam, kami menghabiskan masa jalan-jalan dekat Kuta..pergi pantai..pergi Hard Rock Hotel..pergi jalan-jalan dekat situ..memang berderet-deret kedai kalau nak beli baju ke, fridge magnet ke..
Dan kami pergi lagi spa semalam sebab nak buat manicure lak..Rp 45k je..nak habiskan rupiah yang ada..


Dalam pukul 5.30pm macam tu, kami bergerak ke Airport..duduk je kat situ..
Tapi duit ada dalam Rp 67k lagi..ingat nak makan..cari-cari kedai, last-last jumpa la satu kedai ni yang ngam-ngam dengan budget kami..yelah, tak berbaloi pun kalau nak tukar rupiah tu ke ringgit..bukan dapat banyak pun..baik habis kan..dan memang style aku kalau travel memang akan habiskan duit sehabis-habisnya..

Makanan terakhir di Bali
Nasi Ayam Penyet

Satu lagi, kat sini kena bayar airport tax Rp 150k..kena siap-siap kan dan bayar masak check in nanti..

Flight on time, ok and smooth..touch down LCCT dalam 12.30am..nasib Abu dah sampai..
Terus balik rumah..sebab aku memang tak check in luggage, cepat je lah keluarnya..dan nasib painting yang aku beli boleh bawak naik flight sekali..

Selesai sudah "Me" Time trip di Bali..best...

-Malynn-

'Me' Time @ Bali - Day 2

Aku masih jutawan di hari kedua

Hari ni bangun awal sikit sebab nak mengejarkan Subuh dekat Bali ni..subuh pukul 4am lebih..Syuruk dalam 6.30am..
Bilik dekat hotel kami ni mengadap sunrise..jadi boleh lah duduk dekat balkoni tu untuk menikmati sunrise..
Lepas tu, siap-siap nak pergi breakfast dan keluar terus sebab dah janji dengan Mas Arip pukul 9am kitaorang start tour..

Kawasan hotel

Dekat hotel ni aku ambil bread toast with butter & jam je sebab yang lain tu tak berani nak ambil sebab dia ada served bacon..


Pukul 9am kitaorang gerak pergi Kintamani...patutnya gerak awal lagi untuk tengok Barong Dance tapi kitaorang tak nak pergi..sebab entrance fee dia Rp 100k..lebih kurang RM35..dan pertunjukan Dewa Dewi je..malas aku nak tengok..cukup lah tengok Kecak Dance tu je..lagipun Barong Dance ni lagi huduh kot..kalau mengandung jangan tengok ye..takut terkenan kat baby nanti..
Lagi satu, semua entrance fee ni kena bayar sendiri tak termasuk dengan upah supir tadi..

Perjalanan ke Kintamani dalam 2 jam setengah dari Kuta..tapi ada stop-stop lah..
kami pergi tempat batik sebab nak beli batik tapi tak tengok lah pembuatannya..harga reasonable..
dalam Rp 50k to Rp 90k..banyak gak benda batik yang lain..

Aku tak pernah beli kain batik dan aku dah tersalah beli..
mak aku tak nak ambil..

Lepas tu on the way ke Kintamani tu memang lalu kawasan batik, silver dan kopi..
Kami singgah tengok kopi luwak je.. dan rasa kopi tester tapi semua tak sedap..dan mahal..tak ada lah kami beli apa-apa..kata budget traveler..kena lah berjimat cermat..


Sebelum tu, kami ada singgah di Tegallalang Rice Terrace..kena bayar Rp 5k..
Cantik view dekat sini..dan kalau nak beli painting kat sini pun ok sebab murah dan boleh tawar..
Orangnya lagi sopan dari kat Kuta..
Aku beli kat sini dapat Rp 110k tapi tanya kat Kuta dia nak RP 350k..

Dah ambil gambar semua terus ke Kintamani untuk lunch dan tengok Gunung Kintamani..
Untuk ke sini kena bayar jugak dalam Rp 20k..
View dekat sini memang cantik, mendamaikan dan nyaman..sebab kawasan tinggi..sejuk je rasa..


Untuk makan dekat restoran yang mengadap ke Gunung Kintamani ni, kena bayar RP 110k termasuk tax..
Makan secara buffet dan halal..tapi rasanya tak sedap langsung..variety pun tak banyak..
Baik repeat makan dekat Jimbaran..
Jadi, aku nasihatkan kalau pergi Kintamani siap-siap lah bawak makanan untuk lapik perut..sebab pergi sini untuk tangkap gambar je yang ok..tak makan pun tak apa..duit tu baik pergi massage pun ok..

Spend lebih kurang 1 jam lebih dekat sini, makan, solat jamak..
Kami pun turun semula..bye bye Kintamani..

Patut balik tu kami singgah Bedugul tapi kami skip lagi sebab kat sini pun kena bayar entrance fee tapi aku tak ingat berapa..lagipun just a temple..malas aku nak pergi temple banyak-banyak..
Terus balik ke Kuta..

Sampai hotel agak awal dan hujan renyai-renyai..
Dalam pukul 7pm lebih macam tu, kami keluar balik nak ronda-ronda Kuta..tapi jalan kaki je..sebab supir dah balik..tapi dia dah tunjuk jalan kalau nak pergi bandar Kuta tu..

Jalan-jalan terus ke Hard Rock..sebab aku nak beli TShirt..
Kat sini apa aku perasan is double standard..diaorang ingat orang selekeh dan budget traveler macam kitaorang ni tak ada duit kot..masuk je buat muka tak tahu..tapi kalau orang putih masuk, bukan main layannya..

Dah dapat tShirt Hard Rock, kami jalan-jalan lagi..banyak juga kedai souvenir dekat sini..harga quiet ok..
Choice pun banyak sikit..tapi kalau cari fridge magnet semua tak cantik dan jenis senang tanggal magnetnya..
Spa pun banyak kat sini..
Cari punya cari..kami pilih spa ni..


Bargain harga..last-last dapat Rp 50k untuk 1 hour Balinese Full Body Massage..tak sampai RM20 pun..huahaha..heaven ok..!!!

Dah lepas urut rasa lapar pulak..nak cari kedai makan dekat hotel tu tapi dah tutup sebab dah pukul 10pm..
Yang lain tu rasa was-was pulak nak makan..Tapi area hotel aku duduk ni memang banyak kedai halal..cuma korang yakin tak yakin je lah ye..

Pisang Keju Nyum Nyum
Walaupun muka buruk tapi rasa mu sedap sangat..

Last-last aku beli Pisang Keju..sedap nak mampsss..lagi sedap dari Cibiuk kat Kajang tu..
Dah la murah, banyak lak tu..Rp 7000 dapat 9 keping..

Tapi tamak kan..kami gi order McD delivery..orang hotel tolong call kan..
Order McChicken dan Ayam Goreng..
Serius tak sedap Ayam Goreng tu..sos pun tak sedap..milo pun tak sedap..
Tapi kat Bali semua fast food Halal ye..

Ok, tamat hari kedua..mandi-mandi, tidur..esoknya dah last day dah..

Eh, lupa pulak..kami ada singgah Krishna..tempat nak beli ole-ole Bali..harga memang murah tapi kualiti so-so je..kalau stay kat Kuta, baik korang beli dekat kedai-kedai area Kuta tu..



-Malynn-

Monday, May 27, 2013

'Me' Time @ Bali - Day 1

Plan untuk ke Bali ni dirancang pada bulan 1 tahun ni..mula-mula aku ingat nak pergi sorang je tapi tak berani..

Kebetulan kawan aku cakap dia nak pergi jugak..masa tu Air Asia ada promotion tapi sebab tak tahu nak pergi bila dan asyik lah nak cari the best price, last-last promotion price pun tak dapat..dan decide pergi 21-23hb Mei 2013 walaupun kalau boleh aku nak pergi masa birthday aku..tapi tak ada rezeki..
Tapi aku jugak kena considerkan Adam sebab dia kena tinggal dengan Opah dia..jadinya time tu adik aku pun cuti sem..jadi ok lah ada sorang lagi tolong jaga Adam..

So, tiket masa tarikh ni lebih kurang RM360+++..

Flight pukul 10 lebih, Abu hantar pergi LCCT..tak ada delay..alhamdulillah so far aku naik Air Asia tak pernah lagi ada flight delay or cancelled..semua ok dan smooth..so, aku tak ada nak complain apa..cuma jalan jauh nak pergi dekat flight dan upon arrival tu memang tak sesuai sangat kalau bawak baby dan orang tua..Eh, perjalanan ke Bali mengambil masa dalam 3jam tapi aku hari tu 2 jam lebih dah sampai..

Sebelum pergi Bali ni, kitaorang dah siap-siap ambil supir untuk bawak kitaorang jalan-jalan masa di Bali nanti..sebab aku tak berani nak gamble sebab tak pernah sampai..pakej aku ambil dari Pak Ismie, tapi Mas Arip yang bawak kitaorang..no. tel dia ni: +62817556488 ..kalau google pun boleh jumpa tour dari Pak Ismie ni..dah terkenal di kalangan blogger Malaysia..dia orang Islam..jadi, senang lah nak makan..selamat sikit sebab kat Bali mostly Hindu dan Babi Guling memang merata-rata..diaorang pun kalau nampak orang Malaysia selamba je bagi salam..harga package untuk 3 hari ialah Rp 395k..kereta adalah Avanza..kalau pergi ramai-ramai lagi jimat sebab harga still sama..



Kami sampai dalam pukul 2pm macam tu..tiada perbezaan waktu antara Malaysia & Bali..
Terus check in hotel dekat Kuta..lebih kurang 15minit je dari airport..Hotel Bakung Sari..
Hotel ni aku book melalui Agoda.com..ada promotion..untuk twin sharing w/ breakfast dapat RM86++/malam..ramai orang Malaysia duduk sini..nak pergi jalan-jalan kat Pantai Kuta pun dekat..

Bilik dia besar

Ada swimming pool lagi


Balkoni pun ada

Lepas check in dan solat jamak, terus keluar balik sebab nak pergi Uluwatu..perjalanan dalam sejam lebih dari Kuta..sampai sana dalam pukul 4.30pm..

Pergi jalan-jalan dekat situ dan ready for Kecak Dance show..nak masuk Uluwatu tu kena bayar Rp 20k dan untuk Kecak Dance Rp 70k ...lebih kurang RM35.00..

Ni dekat Padang-Padang
Tempat surfing

Kena ikat kain dekat pinggang


Uluwatu

Uluwatu
Nampak je ni aku rasa nak menangis sebab dapat sampai sini..
selalu berangan je..kalau sampai Mekah tak tahu lah reaction aku macam mana..

Tiket Kecak Dance

Sementara menunggu show

Kecak Dance

Ramai sangat pelancong masa ni..orang Jepun, Perancis, India, Cina dan macam-macam lagi lah..yang bestnye tour guide diaorang semua speaking bahasa diaorang..jadinya tak ada communication problem..dan aku ada sembang dengan orang kat situ, memang kat sekolah diaorang ada ajar Bahasa-Bahasa ni..

Kecak Dance start pukul 6pm..just nice sebab boleh tengok sunset sebelum show bermula..sebab tempat duduk audience memang mengadap laut..kalau nak tahu pasal jalan cerita Kecak Dance, nanti dia ada bagi story line masa masuk tu..pasal Dewa Dewi la..

Habis je Kecak Dance, terus keluar cepat-cepat sebab nak pergi makan dekat Jimbaran..
Patut pergi Jimbaran ni masa sunset..kami pergi dah gelap gulita dah..walaupun waktu sama tapi kat Bali cepat malam..pukul 7pm dah macam pukul 9pm..

Depan restoran

Ikan Kerapu Bakar, Sotong Bakar
Didatangkan sekali dengan nasi putih, sayur kangkung, sambal 4 jenis..
Air order pineapple and fresh orange...
Kalau 3 orang makan pun nice..sebab portion besar

Total bill
Dalam RM140.00
Service Tax is 21% ok..

Kami makan dekat Blue Ocean..tengah duduk dan baru nak makan mengadap laut, tetiba gerimis..terus lah suruh orang tu angkat semua masuk dalam kedai..tak ada lah nak makan mengadap laut semua..
Makan kat sini sampai kenyang..lepas tu terus balik hotel..dan singgah Mini Mart sebab nak beli air..

Aku beli Nescafe French Vanilla & Caramelicious sebab tak ada kat Malaysia..
dua-dua sedap tapi Capucini tu aku beli 2nd day, tak sedap..

Sampai hotel, mandi, solat dan tidur..esok sambung lagi...

-Malynn-

Sunday, May 26, 2013

Jump Into Conclusion

Atau belum apa-apa terus kepada kesimpulan..

Aku rasa dulu Maria Elena ada buat vlog pasal ni..kiranya belum habis cakap lagi orang dah buat conclusion..

Macam hari tu aku balik kampung..aku tanya la mak aku yang kat kampung ni tak ada manggis ke?..
Sebab the day before tu aku nampak orang jual manggis, laici dekat Shah Alam..dan kat kampung pun memang ada pokok manggis..jadi aku bertanya jelah..

Lepas tu, mak aku pergi cerita kat makcik makcik dekat rumah masa tengah rewang nak masak untuk kenduri arwah Bapak aku..terus makcik tu tanya "Ina tu mengandung ke?.."

Lagi satu, aku bagitahu abang aku yang Abu kena outstation pergi Penang..aku nak pesan nasi kandar lah..lama tak makan..nyum nyum..
Terus abang aku tanya "Kamu mengandung ke?"..

Masalah kan???..

Aku nak makan je bukan nya mengandung sebab walaupun aku tak mengandung, nafsu makan aku memang macam orang mengandung sebab aku tak kisah makan apa pun semua sedap..sampai mak aku cakap kalau aku balik, dia tak kisah masak apa sebab semua aku makan..

Lain kalau abang aku balik mesti ada Masak Lemak Kerang, Adik aku balik ada Ayam Masak Merah, anak sedara aku balik ada Sambal Sotong..

Nampak tak?..Small heart betul..huhuhu

-Malynn-


Birthday Wishlist 2013

Siapa yang rajin baca blog aku mesti tahu yang every year mesti aku buat birthday wishlist dan aku akan cuba dapatkan wishlist aku tu..bukan minta kat orang pun, aku usaha dapat kan sendiri sebab kalau mintak, bukan dapat pun..huk huk huk

Ok, birthday aku minggu depan..hikhik..cepatnya nak tua..tapi tak pe..muka muda lagi.. :P

Untuk tahun ni aku tak nak benda fancy-fancy pun sebab semua aku nak tahun lepas dah dapat kot..
Lagipun aku baru beli hadiah paling mahal dalam hidup aku..jadinya birthday ni jangan berangan nak hadiah mahal-mahal lagi..tahun ni nak birthday sederhana je..lagipun aku lebih excited nak celebrate birthday Adam dari birthday aku sebab bila dah jadi mak-mak ni, anak adalah lebih diutamakan..

For first wish, aku nak bercuti di luar negara..nak gi Bali..on my birthday..
Tapi memandangkan aku dah terlepas harga promotion masa date birthday aku tu, aku pergi awal dari 6hb June..aku pergi 21-23hb Mei 2013 hari tu..nanti aku update pasal trip ni sebab gambar dekat laptop adik aku..and wish tu tercapai la kirenye cuma diawalkan..tak rasa birthday sangat..
And minggu ni company buat trip gi Tioman..boleh lah assume birthday getaway jugak kan..

Second wish, aku nak Rainbow Cake untuk birthday aku..macam kat bawah ni..


Tapi mesti macam malu kan nak order cake lepas tu letak nama sendiri..hihi

Third wish, aku nak makan sedap-sedap..tak kisah apa tapi sedap dan yang penting HALAL..dapat TGIF ke..kenny rogers or nandos pun ok jugak..tapi lagi teringin nak makan sushi...

Fourth wish, nak tidur kat hotel yang ada tilam empuk dan comforter yang best..

Ok, tu je wish aku untuk tahun ni..siapa-siapa nak sponsor sila lah..saya terima..
Dan lagi dua, aku teringin nak buat seawalker dekat Sabah dan pergi Disneyland dekat Hong Kong or Jepun..tapi target sebelum umur 30 tahun..bukan on my birthday..

Siapa nak sponsor bagitahu ye..jasa mu sangat dikenang.. ^_^

-Malynn-


Thursday, May 16, 2013

Dedications

video

-Malynn-

Doa Emak & Bapak

Aku rasa hidup aku hari ni adalah disebabkan doa emak & bapak aku..mostly lah aku rasa..

Kiranya hidup yang teratur and smooth adalah berkat doa emak dan bapak..sebab?

Sebab aku rasa dari kecik lagi emak bapak aku dah doakan untuk tengok anak dia berjaya dalam pelajaran..
Walaupun aku tak dapat gi US macam adik aku tapi akulah orang pertama dalam family yang masuk MRSM dan dapat masuk U serta dapat Degree..now disambung oleh adik dan anak-anak sedara aku..

Lepas tu each time aku pergi interview mesti aku call parents aku suruh diaorang doakan aku dapat kerja or lulus exam kalau pergi exam government..selalunya diaorang akan  buat solat hajat..
kalau aku, aku buat sekali je tapi parents aku buat 3 hari..
haha..so, of course la Allah bagi yang mintak sungguh-sungguh kan..

Macam hal kahwin, mak aku yang cari..aku kahwin je..senang kan?..tapi susah gak hidup aku mula-mula aku kahwin..mak aku memang cari jodoh tapi duit semua sendiri..survive sendiri..so, everytime aku ngadu macam-macam kat mak aku..sebagai contoh: aku selalu nak apa minta je mesti dapat sebelum kahwin..kalau tak dapat, aku hentak-hentak kaki, buat drama air mata sikit confirm dapat..tapi bila dah kahwin, minta dengan laki yang tak berapa nak ada mesti aku tension sebab tak dapat, pastu ngamuk kat mak sebab suruh kahwin..
Pastu mesti mak aku akan doakan semoga kami laki bini murah rezeki..dan alhamdulillah hidup tak kaya dan berada tapi cukup lah makan semua..

Sampai sekarang pun memang apa-apa aku bagitahu mak aku dan suruh dia doa..dan dia pun doa dan solat hajat..dan mostly termakbul lah doa dia..kalau bapak aku ada, aku suruh gak dan dia pun buat sama..
Tapi aku rasa lepas bapak aku tak ada, kurang sikit kot keberkatan dalam hidup aku..sebab dah kurang satu doa kan..

Oh, macam Adam lak..ni doktor baru diagnose dia ade bisul.kitaorang ingat kan beguk..dah try sapu nila la, gambir la..tapi semua tak jalan..antibiotik pun tak jalan..so, doktor nak buat minor surgery sabtu ni sebab nak keluarkan nanah bisul tu..dan sejak lahir masuk ni dah dua kali Adam masuk hospital..kesian dia..kecik-kecik dah macam-macam..
ni mesti sebab aku tak jadi emak yang baik macam mak aku..aku doa untuk Adam 5x sehari je..kalau "cuti" tak doa lah..sebab tu dia selalu tak sihat kot..nampaknya aku kena mintak mak aku a.k.a opah Adam tolong doakan untuk dia supaya dia sihat dan hidup dia dipermudahkan..

Terbayang aku kalau mak aku tak ada nanti, hidup aku senang dan berkat lagi tak..huhu

-Malynn-

Tuesday, May 7, 2013

WW: Kakak & Adik


Iron Man 3!!!!



Best sangat-sangat..thumbs up..

Dulu aku tengok preview dia macam Tony Starks tu tak ada suit dia..sebab yang jahat tu ambil semua suit dia..

Tapi rupanya tidak..cerita dia lain..


                                       

Oh, lupe lak..aku tengok dengan adik aku dekat TGV Sunway Pyramid, dia yang belanja..



Ok, aku tak nak lah komen lebih-lebih pasal jalan cerita dia sebab tu memang dah best dan nanti tak best la orang dah tahu jalan cerita dia kan..tu nak tahu baik korang pergi tengok sendiri..yang penting bila tengok tu aku excited dan tak boleh duduk diam..

Ni pengajaran dari cerita tu..

1) Jangan bongkak dan jangan cuba cari pasal dengan orang jahat..nanti rumah korang kena serang..
2) Kadang-kadang perkara kecik yang kita buat kat orang tu boleh buat orang berdendam dengan kita tanpa kita sedar..(ni mak aku selalu pesan jangan cari pasal dengan orang terutama bab hati dan perasaan..takut orang berdendam..)
3) Bila susah baru kita kenal siapa kawan kita..
4) Yang penting fight for your Dato' Najib..opsss for your Presiden and your love one..

Bila aku tengok cerita ni aku ingat dekat Umar, anak sedara aku..sebab ada part tu Iron Man stuck dekat bengkel seorang budak ni dan budak ni sangat excited jumpa Iron Man dan dia pun ada tolong Iron Man tu jaga Javias (suit Iron Man) yang tengah recover..aku rasa kalau Umar jumpa Ultraman mesti dia excited dan beria nak tolong Ultraman tu..



Apa-apa pun pergilah tengok Iron Man..best!!!

-Malynn-

Hot & Roll



Hot & Roll ni ada banyak branch..

Simple food untuk di makan dikala senggang..dan sesuai juga untuk melapik perut yang lapar..

Ada banyak variety dengan harga antara RM2.90 - RM5.90..




-Malynn-

Monday, May 6, 2013

Pizza Hut Baru


Ok, sedap tapi service macam apa ntah..aku tak tahu kenapa tapi everytime pergi Pizza Hut sure service diaorang teruk..nak layan customer macam apa je..
Kalau rasa tak nak kerja tu, tak yah lah kerja..
Kalau rasa you should get better job dari kerja Pizza Hut, baik korang cari kerja lain..

-Malynn-

Mengundi Kali Ke-2 di SK Seri Besout

Mula-mula aku malas nak balik sebab aku tahu kalau aku balik mengundi pun BN mesti menang..tak balik pun BN menang jugak..jadinya, no point nak balik..

Nak balik pun kena fikirkan kos juga..pergi balik dalam RM150.00..
Walaupun diaorang cakap dapat duit kalau balik tapi non adoo..ingat senang ke nak dapat walaupun tu hak orang yang jauh-jauh ni balik nak ngundi..dan aku dengar kalau dapat pun, dapat RM20 je..

Memang aku campakkan je kat orang tu kalau dapat..tapi sebab aku tak dapat, aku balik duduk rumah senyap-senyap..harap orang yang makan duit tu, buncit perut dia nanti..

Aku balik malam hari Jumaat..kereta memang banyak tapi berjalan lancar..alhamdulillah..sampai rumah dekat pukul 11 lebih..

Balik rumah, aku nampak ada..

Bendera BN ada 3

Ada Sticker ni..
Malu jugak..haha

Adam & Opah sebelum mengundi..
Adam semangat..

Adam & Mama

Suasana yang meriah..

Tunggu Opah sebab Opah kena mengundi kat tempat lain..

Saya lah..lah..lah

Ni malam sebelumnya..lagu favourite Adam..Jom Kita Mengundi..
Dia boleh bangun tidur semata-mata layan lagu ni..

Bukti kami sudah mengundi..

Conclusion, BN menang dekat Dun Slim River dan  KawasanTanjung Malim..

-Malynn-