Followers

Sunday, December 2, 2012

MAC Make UP for Sale



Original Price: RM105.00
Selling Price: RM100.00 (free postage)



Original Price: RM118.00
Selling Price: RM110.00 (free postage)

Never use and just brought last Friday (30/11/12)

-Malynn-


Sunday, November 25, 2012

AES lagi: Anda dah kena?

Baru hari tu cakap pandai nak mengelak daripada AES kan..

Hari Sabtu hari tu, lepas maghrib bergerak balik ke Chenderong Balai..

Sebab dah malam, saya pun tidur la dengan anak saya..yang memandu adalah suami saya..

Tetiba, pancaran macam kilat tu kena muka..terus buka mata..

"Apa tu?"..

"AES"..

Huhu..terus terbayang duit terbang..bawak lagi laju-laju kan..padan muka..

Tapi tadi check, tak ada lah rekod saman sampai 26/11/2012..ke sistem tak up to date..

Kepada sesiapa yang nak check saman, boleh:


Melalui SMS

1.  Cara semak saman Trafik, Saman JPJ atau Polis adalah dengan menaip
      POLIS SAMAN ( NO. Plat kenderaan dan hantar ke 32728 .Caj rm0.50 akan dikenakan


Melalui online

  1. FREE service direct by Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), but please be aware that the database is not up to date
  1. You can check you saman free at RILEK website. RILEK stands for rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan
-Malynn-

Review: YES

Waktu beli kereta hari tu, dapat sekali 4G Wifi YES..

Jadinya, nak review sikit performance YES ni..


Aku dapat yang jenis mobile..senang nak plug in dekat dalam kereta..dan boleh juga pakai di mana-mana yang anda suka..

So far coverage untuk YES ni besar juga la..kadang-kadang je tak ada signal..tapi most of the time, ada..

Speed dia pun laju..senang nak surfing..

Kontrak dengan YES ni adalah free setahun..lepas tu kalau nak sambung boleh lah pilih pakej bersesuaian dari serendah RM48/bulan..
Sesuai untuk golongan pelajar atau bekerja..

Dan juga dengan pelbagai gadget yang memerlukan connection kepada internet, YES adalah salah satu provider yang boleh memberikan servis tersebut..

Untuk maklumat lanjut: http://www.yes.my/

-Malynn-

Wednesday, November 21, 2012

Typical Malaysian: AES

Isu AES sebab kat malaysia ada macam-macam isu..

Aku sekarang ni banyak ulang alik Bangi, atau UPM..jadi kalau dari rumah straight masuk SKVE untuk ke area tu..

Kalau siapa-siapa yang selalu lalu situ, lepas masuk LDP nampak Shell sebelah kiri..dan area Shell tu ada satu AES..
Mula-mula, aku pun tak tahu tapi husband aku bagitau..
Dan a few times gak la nampak pancaran cahaya dari AES tu..

Jadinya, everytime lalu situ mesti aku akan pastikan speed adalah 80km/hr..dan duduk dekat lane tengah..

Ingatkan aku sorang je buat sebab selalu kat SKVE tu aku akan speed sampai 140km/hr, lepas tu terus drop ke 80km/hr..

Rupa-rupanya, kalau korang lalu situ nanti cuba korang perhatikan yang kebanyakan kereta akan slow down dan tukar lane tengah..dan lepas je dari AES tu, semua akan pecut balik..hahaha

Ingat AES tu je pandai, orang Malaysia lagi pandai la..

-Malynn-

Tuesday, November 20, 2012

Jujur

Alhamdulillah, zaman sekarang masih ada orang yang percaya kepada kejujuran.


Benda ni banyak dibuat dekat UiTM yang mana diaorang tinggalkan barang contohnya air mineral, keropok ikan, jajan etc dan sediakan satu peti untuk dimasukkan duit ke dalamnya..

Kiranya orang yang buat ni percayalah yang kalau orang ambil air mineral tu akan bayar duit dengan masukkan duit kat dalam peti tu..peti tu pun dibiarkan je kat situ..tak ada orang monitor pun..

Dan mungkin jugak diaorang mengamalkan konsep siapa ambil tapi tak bayar, "korang makan lah makanan haram tu..nanti kembung perut.."

-Malynn-

Review: Proton Preve

Review ini buat dari sudut pengguna yang pakai Preve without comparing with other brands ye (on the specs but bentuk-bentuk badan kena compare jugak la) sebab selalu baca review selalu compared dengan oversea brands..ofcoz, can not go..ni pun simple review sebab tak focus on the specs sangat la sebab tak pandai..ini cuma review orang yang drive kereta ni hari-hari tanpa peduli pasal specs of the car..



Pertama
Kereta ni besar tapi besar pun standard besar kereta Sedan la..tak la besar macam MPV..
Bonet dia kalau dua orang dewasa nak lepak-lepak kat dalam tu pun no hal..selesa sangat..sesuai la dengan aku yang beranak kecil ni yang kena bawak stroller, bouncer, tilam etc bila pergi mana-mana yang kena bermalam..daripada luar, so far yang paling sama bentuk dan rupa paras adalah kereta Kia Forte/Naza Forte tu..serius sebab hari tu kitaorang park sebelah-sebelah memang lebih kurang sama..
Kalau dengan Honda City atau Toyota Vios, Preve punya belakang lagi besar..

Kedua


Nature of work aku kena banyak pergi sana sini dan sometimes kena catch up appointment..tak sempat nak isi minyak kalau dah lambat..
Preve ni ada features yang bagitau berapa KM yang korang boleh pergi dengan minyak yang korang ada masa tu..senang la nak budget..selalu kereta oversea memang ada features ni..

Ketiga
Pemanduan adalah smooth sebab aku dah try drive dekat SKVE yang mana tak ada AES..aku bawak paling laju 160km/hr tanpa gegar dan tak terasa..kalau bawak ViVA dulu, of coz dah terpelanting..hahaha. .tapi Viva tetap di hati..rasa masuk gear pun tak ada..

Keempat
Enjin 1.6cc..cukuplah untuk aku sebab aku just guna kereta untuk drive hari-hari, minyak penuh dalam RM80.00..sebenarnya kereta ni tak sesuai untuk aku yang selalu travel sebab dia guna minyak agak banyak..huhu..vote to ViVa jugak..hahaha

Harga
Ok lah..affordable..kalau banyak duit beli lah kereta mahal ye..

Maintenance
1000km dan 5000km seterusnya..kalau macam aku dalam 2 bulan sekali kena hantar pergi service..charge below RM200..

Tu je kot aku nak review..lagi apa ye..sebab kalau pada aku, aku just concern pasal minyak, stability bila bawak laju dan size..kalau yang lain-lain pasal enjin semua tu, aku tak ambil kisah sangat pun..sebab tak pandai..yang aku tahu drive je dan bila cukup masa, hantar servis..

-Malynn-

Monday, November 19, 2012

Lalala at DEMC Land

Adam kena warded 6 hari last week..jadinya berholiday la kami di DEMC..

Hari Selasa tu aku bawak Adam check up dekat DEMC dan terus warded sebab nak bagi dia gas dan sedut kahak dia..juga diberi ubat sekali...

Aku ambil single room which cost RM185.00/day..double bed pun ada, cost RM145.00/day..
Harga ni termasuk makan untuk 4 kali..
Ambil single room sebab senang kitaorang nak stay dekat situ tanpa ganggu orang lain..tapi katil Adam adalah baby coat..ada kerusi duduk dan kerusi panjang untuk orang yang jaga patient..

Ni adalah environment level 4 DEMC..

Wad kanak-kanak..comel sangat..terus terasa nak deco bilik Adam macam ni jugak..
Abang aku yang datang melawat Adam pun fikir benda yang sama bila ada dekat sini..


First masuk je bilik, nurse datang bag briefing pasal bilik tu..sambil bawak belon Angry Bird..
tapi anak aku mana lah tau nak main belon tu, jadinya aku bagi pada anak abang aku..


Facilities dekat DEMC ni ok lah..toilet cantik dan tiap-tiap hari ada orang datang bersihkan bilik dan toilet dengan tukar towel..
Makanan pun ok jugak tapi kalau dah namanya makanan hospital, idak la sedap mana..

Ni adalah treatment yang Adam buat kat hospital..
every 3 hours, nurse datang bagi gas ni dekat dia untuk cairkan kahak..


Kat sini ada wifi tapi kalau dekat wad yang ni signal tak kuat, jadinya aku guna wifi YES yang Proton bagi hari tu..
Hari keempat macam tu, dapat tukar bilik yang ada katil..kat situ signal wifi kuat dan katil besar..selesa la kitaorang anak beranak nak tidur..kalau tak, aku tidur je kat baby coat tu sekali dengan Adam..hihi

Overall, ok lah service dekat sini..nurse pun baik dan doktor pun cantik..Adam suka sangat dengan diaorang tambah-tambah yang cantik tu..

Ok, lastly sebenarnya aku masukkan Adam kat sini sebab nak service yang tiptop lagipun guna insurans..haruslah gunakan sebaik mungkin..sebab insurans Adam tak matang lagi, jadinya aku kena bayar dulu pastu claim..dah confirm betul-betul dengan agen tu, tu yang aku berani nak admit dia dekat sini..
Teman tak lah kaya nak habis kan beribu-ribu kat sini kalau insurance tak cover..hahaha

Harap Adam ok lah lepas ni ye..sihat lah dia hendaknya..

-Malynn-

Friday, November 16, 2012

Otitis Media

Hari ahad hari tu, tetiba aku nampak telinga Adam banyak tahi..pelik aku kenapa jadi macam tu sebab semalamnya aku dah cuci telinga dia..
Mula-mula aku tengok sebelah kanan,  sekali tengok sebelah kiri pun ada..tapi tak banyak macam belah kanan tu..

Aku pun bersihkan lah telinga dia lagi..tapi tetiba macam tak habis-habis lak tahi telinga dia tu..aku tengok dalam telinga, pun banyak..terus rasa tak sedap hati sangat..

Jadinya petang tu aku bawak dia pergi Salam Medical Centre..tapi sebab hari Ahad, doktor pakar memang tak ada..yang ada cuma GP je..dan dia just check dada Adam je even aku dah bagitau yang telinga dia ada keluar something macam hingus or nanah..doktor tu bagi Antibiotik, Ubat Batuk, Selsema..
Aku kalau boleh tak nak bagi ubat kat dia..tapi aku risau lagi melarat, aku bagi jugak la..

Hari Isnin, aku check pagi tu ada keluar lagi..tak pe, aku still hantar anak aku pada Ibu dia sebab aku kerja..aku dah inform lah kat Ibu dia tentang keadaan dia tu..

Pergi office pun aku tak sedap hati..aku terus search pasal benda ni dekat Google..ok, aku pun dah boleh jadi doktor macam ni sebab aku boleh explain kat doktor lagi better dari doktor kat Salam semalam tu check..rupanya, benda ni common jadi dekat baby umur bawah setahun..

Ianya dinamakan Otitis Media..tak bahaya tapi kalau asyik repeat jadi, boleh menyebabkan masalah pendengaran..Jadinya, bertambah-tambah risau lah aku memikirkan anak..

Lepas habis appointment dengan customer dekat UPM, aku terus ambil Adam dan bawak dia pergi Shah Alam sebab ingat nak check up dekat Klinik Pakar Kanak-kanak dekat Klinik ADEK, Seksyen 9 tapi sampai-sampai dah tutup..sebab operation hours sampai 4.30pm je..aku sampai 4.40pm camtu..

Dah risau-risau, malam tu bawak pulak pergi Pakar Kanak-Kanak Annur Bangi..ok lah..doktor explain pun puas hati..tapi dia advise Adam kena admit sebab dia suspect kahak dekat paru-paru Adam dah banyak..
Oh, pasal telinga Adam tu dah ok dah..dah tak keluar dah benda tu kat telinga dia..ni kena admit pasal kahak dia lak sebab dia memang batuk dan selsema..

Sebab dah malam, aku cadang bawak dia pergi DEMC esoknya jelah sebab kalau pergi malam pun, nanti bukan boleh buat apa..

Jadinya, hari Selasa bawak Adam pergi DEMC..doktor dekat situ pun suruh admitkan Adam..jadinya ni dah 4 hari dah duduk wad..esok baru boleh discharge..
nanti sambung lagi..

Info untuk Otitis Media tu adalah seperti di bawah:


"Otitis media (OM) is the second most common disease of childhood, after upper respiratory infection (URI). OM is also the most common cause for childhood visits to a physician's office. Annually, an estimated 16 million office visits are attributed to OM; this does not include visits to the emergency department.
OM is any inflammation of the middle ear without reference to etiology or pathogenesis. OM can be classified into many variants on the basis of etiology, duration, symptomatology, and physical findings.
Acute OM (AOM) implies rapid onset of disease associated with one or more of the following symptoms:
  • Otalgia
  • Fever
  • Otorrhea
  • Recent onset of anorexia
  • Irritability
  • Vomiting
These symptoms are accompanied by abnormal otoscopic findings of the tympanic membrane (TM), which may include the following:
  • Opacity
  • Bulging
  • Erythema
  • Middle ear effusion (MEE)
  • Decreased mobility with pneumatic otoscopy
AOM is a recurrent disease. More than one third of children experience 6 or more episodes of AOM by age 7 years.
OM with effusion (OME), formerly termed serous OM or secretory OM, is MEE of any duration that lacks the associated signs and symptoms of infection (eg, fever, otalgia, irritability). OME usually follows an episode of AOM.
Chronic suppurative OM is a chronic inflammation of the middle ear that persists at least 6 weeks and is associated with otorrhea through a perforated TM, an indwelling tympanostomy tube (TT; see image below), or a surgical myringotomy."

-Malynn-

Sunday, November 11, 2012

Durian Crepe in the House

Sibuk sana sini orang ber "crepe"..hajat dihati nak try buat mille crepe tapi memandangkan saya ada anak kecil yang demam dan tak sihat, tak banyak masa lah nak buat mille crepe tu..

Jadinya, try la buat Durian Crepe ni dulu..kat rumah ada durian..cuma Non Dairy Whipping Cream tu je yang tak ada..kebetulan sabtu tu pergi Bangi nak beli barang-barang untuk buat coklat sebab ada repeat order yang nak tambah lagi seratus..terus lah beli whipping cream tu sekali..

Resepi dapat dari Blog Masam Manis milik Kak Ita: http://fromintankitchen.blogspot.com/2012/10/durian-crepe-durian-pancake.html

Bahan-bahan senang je dan step yang Kak Ita provided adalah sangat details dan perlu diikut secara betul..kalau tak, tak jadi la jawabnya..sebab walaupun bahan senang tapi cara buat dia leceh sikit sebab crepe tu maksudnya lempeng nipis..jadi, nak bagi nipis dan tak overcooked serta tak koyak..practice banyak kali adalah disyorkan..


Hasilnya, dari segi rupa tak berapa nak lawa sebab aku banyak yang overcooked..jadinya permukaan crepe tu tak licin..pastu sebab nipis sangat, banyak yang koyak..tapi lama-lama dapat gak la crepe yang ok..
Rasa pulak, not bad..sedap..boleh cuba lagi..

Ni untuk jiran sebelah

-Malynn-

Thursday, November 8, 2012

Lelaki Educated vs Lelaki Not So Educated

Benda ni just tetiba terfikir..

Betul ke lelaki educated lebih gentleman, caring and knows better macamana nak treat perempuan compared dengan lelaki yang kurang educated..

Ataupun, educated atau tak, bukan isu, cuma environment yang mempengaruhi..

Sebab kalau environment, kalau boleh aku nak ajar Adam ni daripada kecil macamana nak appreciate perempuan supaya nanti bila dah besar, dia tahu macamana nak appreciate mama, wife or anak dia nanti..

Dan daripada pengalaman aku bercinta sebelum ni pun..memang nampak jugak yang lelaki yang educated ni lebih pandai ambil hati perempuan..

Macam contoh boyfriend no.1, no.2 and no. 4 aku.wahhh3x..ramai lak boyfriend..hahaha.
Ok, background semua degree engineering..
Kalau special day je mesti bagi something..tak de lah benda mahal-mahal pun..kadang-kadang kad je or belanja makan..tapi nampak la nak appreciate hari tu..so kalau aku dah macam excited tu, terbalas la..
Diaorang pun more polite and behave..

Aku tengok kawan-kawan aku pun, husband diaorang kadang-kadang buat surprise..bagi bunga..wish birthday..and so on..

tapi kalau husband aku sekarang..kalau aku ingatkan 80x kali pun special day kitaorang..belum tentu la dia appreciate hari tu..

Nak ajak pergi tengok wayang ke apa ke without baby pun tak ada..kalau ada pun, aku yang kena plan and arrange..

Sampai aku give up dah nak excited kononnya nak celebrate birthday or anniversary..
*jangan risau, apa yang aku tulis ni aku dah cakap dengan dia dah..

Dan apa husband aku balas, dia cakap "mak dia tak ajar nak celebrate special day ni"..

Mak bapak aku pun tak ajar juga, tapi pandai-pandai sendiri la kan..tu aku tak nak nanti Adam dah besar, bila wife dia tanya kenapa tak pandai nak appreciate perempuan, dia pergi salahkan mak bapak dia lak kan..

So, banyak masa aku habiskan dengan Adam dan malas nak arrange special time together dengan husband aku..cepat lah adam besar..senang sikit nak ajak dating berdua..

-Malynn-


Adam Zhariff - 4 Bulan


Ini budak sudah pandai meniarap pada hari raya Haji hari tu..umur dalam 3 bulan lebih..

Ok la kot..cepat..ada anak kawan aku yang sebaya dia, 4 bulan lebih baru nak meniarap..6 bulan pun ada..
Aku risau gak la dengan adam ni sebab dia lahirkan vacuum..takut ada side effect dekat dia..tapi alhamdulillah..so far, so good..perkembangan dia pun cepat..ni dia dah nak explore untuk mengesot..angkat-angkat bontot nak ke depan..tapi still at early stage..

Response to environment pun ok..bila panggil dia pandang..suka sangat berborak..bising betul mulut dia tu..
Diharap anak mama sihat dan pandai ye..

-Malynn-

Bye-Bye Sayang



Terima kasih Cik BJU colour Biru untuk semua kenangan kita bersama..
Kita dah sampai ke mana-mana dah berdua..Penang, Kelantan, Johor..all over Peninsular Malaysia dah sampai kan..

Anyway, thanks for your service..Luv you..

*Aku upload gambar ni dekat Facebook, bukan nak bagitau orang yang aku dah tukar kereta..sebab aku tukar kereta Preve je..buat apa kecoh-kecoh pun..tapi ramai lak yang komen..sebenarnya aku upload gambar ni as appreciation untuk kereta pertama aku ni..aku sayang nak let go dia..tapi nak buat macam mana..untuk keselesaan anak, terpaksa la tukar..

-Malynn-

Tuesday, October 16, 2012

Iklan: Kereta Untuk Dijual - Viva & Satria

URGENT!!! Kereta Untuk Dijual

1) Viva 1.0 EZi - Bayar RM2000.00, sambung bayar or Lump Sum RM22000.00



2) Satria 1.6, RM9500.00 (nego)



For more details, please contact me @ 0132578042..

-Malynn-

Backdated Story: Saya Ada Satu Bapak Saja

Dulu masa sekolah, kawan aku tanya aku panggil ayah aku apa..
Aku jawab aku panggil "Apak"..lepas tu dia ketawa terbahak-bahak..aku tanya kenapa ketawa..
Dia cakap tak ada apa..oh, dia orang KL..panggil parents dia Daddy, Mummy..

Aku tak terasa pun kan..dah memang aku panggil "Apak"..nak buat macamana..unik apa..evergreen..hihi

Ok, sebenarnya pada 17/9/2012 hari tu bapak aku masuk hospital..abang aku registerkan dia dekat DEMC..senang sebab kat Shah Alam ni semua dekat..nak datang melawat tak ada hal la..macam aku 3-4x aku datang dalam sehari..masa register tu abang aku, Abang Min yang uruskan..kebetulan cuti hari tu..aku datang dengan Adam dalam tengahari sebab mentua aku ada dekat rumah..tunggu diaorang balik baru aku pergi..Abu pulak kerja..

Bapak aku start sakit lepas puasa hari tu..penat pujuk pergi hospital..dia tak nak..abang aku penat pujuk, baru nak pergi..

Bila sampai tu, doktor suruh buat test..masa bagitau result, aku dan 2 orang abang aku masuk bilik doktor..
Then doktor bagitau la bapak aku sakit apa..nasib aku ada background biologi..jadinya aku boleh faham semua medical terms yang doktor tu bagitau..

Doktor suggest bapak aku ditahan di wad untuk further check up sampai confirm dia sakit apa..
Dah beberapa hari dekat wad, finally confirm bapak aku sakit apa..aku tak boleh mention kat sini tapi worst la sakit dia..now we just layan dia sebaik mungkin..give the best for him..lagipun dia dah ingat-ingat lupa..kira macam short memory lost..tapi kalau hal lama-lama dia ingat gak la..dia pun still kenal orang..
Cuma dia selalu lupa dia sakit apa..

Masa dia sakit ni, abang-abang aku every week balik..aku tak boleh la balik every week..satu budget..satu aku ada husband dan anak.kalau aku bujang, aku boleh la balik tiap-tiap minggu..
Apa pun doakan yang terbaik untuk bapak aku ye..dah penat nangis..tapi tak boleh ubah apa-apa pun..yang penting kami try to do the best for him..bagi aku, aku boleh bagi apa yang aku mampu jelah..in term of money tu tak boleh la sebab aku tak mampu..

Aku sayang bapak aku..walaupun dia selalu marah aku..dia garang sangat..waktu kecil dulu selalu je kot aku kena penampar dengan dia kalau kurang ajar..tapi sekarang aku jadi orang la..kalau tak, tak tahu jadi apa..
Hope bapak aku getting better..

-Malynn-

Backdated Story: Bersalin

Adam Zhariff

Haha..3 bulan dah bersalin, baru nak update..
Sebenarnya nak update cerita semasa tapi kena lah update cerita lama-lama dulu..
To back on track, aku update pasal bersalin dulu..

6/7/2012
Dalam pukul 1pagi macam tu, keluar show (darah macam period) tu sikit..on the same time aku tengah baca review pengalaman orang bersalin dekat internet..terus gelabah..tapi cool down dulu..husband aku tengah tido dekat bawah..aku kat atas time tu..just inform dia..dia tanya nak pergi hospital ke..aku tak rasa sakit pun..jadinya, aku cakap tunggu sakit baru pergi..

Bangun pagi, dalam pukul 10pagi baru gerak dari rumah..tu pun kitaorang sempat pergi Jayati dekat seksyen 17 sebab aku teringin nak makan mee rebus..nanti dah pantang, tak boleh makan..huhu
Sampai PPUM dalam pukul 12tghari..tunggu lama gak la sebelum aku dapat bilik..masa tu pun banyak dengar suara baby baru lahir..lepas sorang-sorang nurse usung baby..
Nurse kat situ tanya, "dah sakit ke?"..aku cakap tak sakit tapi dah keluar show dari pukul 1pagi..siap ada sorang nurse tu sound "alaa, mesti lambat lagi nak bersalin tu..keluar show je..bagi bilik kat orang lain dulu.."..bengang je aku..siap aku cakap " kalau tak nak bagi bilik tak pe..saya balik je dulu.."..

Hari tu, hari Jumaat..lama sangat tak dapat bilik, husband aku pergi solat Jumaat dulu..masa dia pergi solat tu, aku pun dapat bilik..terus aku lost contact dengan dia..aku just sempat SMS cakap aku dah masuk bilik bersalin dah..ingat dapat jumpa..langsung tak dapat..dah transfer ke wad tu baru jumpa..

Lepas tu, doktor datang check dah buka berapa cm..dia tengok aku relaks je..tak sakit..sekali check dah 5cm..nasib aku tak balik rumah balik..aku siap tanya doktor tu "Betul ke doktor?..nape tak rasa sakit pun..kiranya nak bersalin dah ke?.."..doktor cakap, "ye, get ready for deliver in 5 hours"..

Aku nak jumpa husband aku..tapi tak boleh masuk..barang aku pun, nurse yang passed pada dia..

Lepas tu, doktor dah pecahkan ketuban..dan aku pun dah start sakit..sangat sakit ok..

Nasihat aku, siapa-siapa nak bersalin kat PPUM haruslah bertabah..sebab husband tak boleh masuk..sorang-sorang lah ko sakit kat situ..doktor pelatih sangat la ramai..asyik-asyik tanya soalan yang sama lepas sorang-sorang..nasib aku cool..kalau tak memang kena maki je budak-budak tu..

Sebab aku dah buka 5cm, jadinya aku dah tak boleh pergi toilet..semua kencing berak kat atas katil..
Tapi aku tak berak pun..

Jadinya, dalam azan Maghrib doktor-doktor dah start suruh puss..kepala baby dah nampak..oh ye, aku ambil epidural..jadinya aku tak rasa sakit sangat..aku siap boleh tidur lagi..nak puss pun aku tak reti..sampai lah masuk Isyak..doktor vacuum anak aku sebab dah lama sangat stuck tak keluar-keluar..
Masa tu ada 4 doktor tak silap aku..3 pelatih, 1 doktor betul..diaorang siap bersorak-sorak suruh puss..nak ketawa pun ada..hahaha

Maka, dalam pukul 8.25pm..selamat la keluar baby aku yang seberat 3.48kg tu..nurse letak atas dada..ok, first aku tengok hidung dia..sebijik ayah dia punya hidung..terus aku give up..hahaha..

Kemudian, as usual..kena jahit la kat bawah tu..sakit nya la..bertabah lah..lagi sakit dari bersalin..hihi

Dah settle semua, aku dibawa ke tingkat 6..dapat katil..tak lama lepas tu diaorang hantar baby dekat aku untuk susu..ok, sebenarnya diaorang bagi baby dekat aku untuk jaga terus..aku pening lagi masa ni dan tak larat nak buat apa..tapi nurse dah bagi baby..nak tak nak aku bertabah jaga baby masa tengah mamai dan tak tau apa-apa..nasib baby tak meragam..ni satu lagi nasihat kalau bersalin dekat PPUM..bertabahlah jaga baby korang sendiri..kalo korang C-Zer pun diaorang still suruh jaga baby sendiri..

Esok tu, ramai lah orang datang melawat..aku tak cukup rehat sebenarnya..muka memang sememeh..anak aku berak pun aku tak tahu nak tukar pampers dia macamana..nak bedung dia pun aku tak reti..nasib akak sebelah katil aku ajar..yelah, aku anak first kan..dia dah no.3..yang aku stress sangat, mak aku duduk call2..cakap macam-macam tapi dia tak nak datang..at least kalau ada orang handle anak aku, aku tak la stress..dan boleh la rehat..nasib aku tak meroyan kat hospital tu..

Aku kena tahan 3 hari 2 malam..penat sangat..sebab baby dah start meragam nak susu..dan susu aku tak ada sangat lagi..nurse pulak buat tak tau..nasib aku tak bagi je susu kotak coklat Dutch Lady kat anak aku..sebab susu tu je yang ada kat aku..hahaha..oh, lagi satu..kat PPUM tu tak boleh orang jaga korang..hanya boleh datang masa melawat je..bertabah la lagi ye..

Pas check semua, hari Ahad, kitaorang keluar hospital terus balik Besout..aku suruh husband aku packed barang-barang penting je dulu..balik kampung terus aku passed baby aku kat mak aku..aku mandi, makan dan tidur sepuasnya..baru aku dapat rehat..

Aku berpantang 2 bulan kat Besout..lepas raya baru balik sini..routine pantang aku diatur oleh mak aku..hasilnya aku kurus la jugak dari 1st day aku bersalin..hihi..baby pun dah besar dah..nak pandai agah-agah dan mengiring..tak tahu bila nak meniarapnya..

Sebenarnya banyak nak taip tapi malas lak..jump je la story sikit-sikit..
P/S: Sakit bersalin tu memang sakit..tapi tak adalah aku serik.tapi lagi tak ada lah aku nak beranak kerap-kerap dan ramai-ramai..insyaAllah, paling ramai pun 3 orang je..sebab penat jaga budak kecik ni..hahaha..dan satu lagi..kalau nak beranak lagi, aku make sure kan aku ada duit yang cukup untuk beranak dekat hospital swasta..supaya aku tak perlu melalui pengalaman macam ni lagi..memang la orang cakap bersalin kat mana-mana pun, sakit jugak..tapi kalau dapat keselesaan, sakit tu kurang la sikit kot.. : D

-Malynn-

Wednesday, July 4, 2012

Kenapa tak update blog?

Walaupun ada Unifi dekat rumah, aku adalah sangat malas nak update blog..bukan tak Ada cerita tapi sebab aku tak ada device yang best untuk update blog ni.. Yang ada, iPad..tapi aku tak suka guna iPad untuk update blog sebab selalu tukar words yang aku taip jadi dia punya words yang dah setting..asyik kene delete and retype..penat.. Nak bawak balik laptop hari2..pun malas sebab ade problem nak connect dengan wifi dekat rumah ni.. Lagipun ni mase berhibernasi aku sebelum bersalin.baby pun macam tak nak keluar je lagi..plus aku having a problem yang baby aku oversize..doktor pun ade cakap "if u have a problem to deliver by normal, u may go for the czer"..dah kene fikir lagi.. But aku try my best cam mane nanti..apa yg penting sekarang aku nak menyepikan diri dan makan apa yg teringin sebelum kene panting 40hari..huhu Malynn:)

Thursday, June 21, 2012

Sudah sampai masa kah?

Semalam pergi check up..since sebelum tu baby kurang gerak doktor suruh pergi scan dan buat CTG sekali.. Alhamdulillah, baby ok tapi dia cakap "eh, awak dah ada construction ni".. Memang few days ni aku sakit2 belakang..especially bile driving..memang sakit.. So, just wait and see jelah..now dah 37minggu lebih..tak mustahil kalo terdeliver awal kan.. Malynn:)

Thursday, June 14, 2012

Part Time Maid

Lately ni aku dah tak larat sangat rasa..kaki pun dah start bengkak kalo berdiri, duduk lama-lama..dekat pinggang pun dah start sakit-sakit..dah tak selesa sangat rasa.. Tapi problem aku lak, aku tak boleh tengok rumah sepah2..toilet kotor semua..jadi nak tak nak aku akan buat jugak la kerja2 rumah ni..tambah2 kalau lantai dah melekit semua.. Jadinya, aku tengah cari part time maid sekarang ni..rumah aku kecik je pun..dalam 2jam boleh siap kemasnya..tapi aku tak jumps lagi orang yang aku percaya untuk ambik service ni..yelah, takut gak ajak orang tak kenal datang rumah dan masuk semua parts dalam rumah kan.. Sesiapa yang pernah atau sedang gunakan service ni..boleh suggest ok..thanks.. malynn:)

Monday, June 11, 2012

Happy Birthday

Dear You..

Happy Birthday..

May Allah bless you always..you will always be in my heart..

Malynn:)

Thursday, June 7, 2012

Wednesday, June 6, 2012

It's My Birthday - 6/6/2012

Semalam birthday aku yang ke -27..huhu..agak tua..abang aku cakap kalau aku still tak kahwin lagi, meaning aku dah jadi andartu..hahaha..zaman sekarang mana ada andartu dah..semua wanita berkerjaya je walaupun dah 35 tahun..orang dah tak kisah..=p

Banyak benda aku nak kena buat hari ni..jadinya aku tak la fokus untuk birthday aku pun..tapi aku memang dah apply cuti..En Suami pun cuti..
Kalau tahun lepas dia tak celebrate pun birthday aku sebab dia bukan jenis romantik atau pun tahu nak celebrate-celebrate special day ni..dan sebenarnya dia tak wish pun birthday aku walaupun aku ada depan mata dia the day before birthday aku tu, dan ex aku yang kat India lak dah call awal-awal wish birthday kat aku..mengamuk sakan la aku tahun lepas..

Tahun ni dia tebus balik by 12am, dia dah wish birthday aku..tapi aku tak feel apa-apa pun sebab dalam mind aku memang aku tak harap apa-apa wish dari dia..cuma aku harap lebih dari kawan-kawan aku..especially dari Facebook kan..and kepala aku banyak fikir sebenarnya pun..plus gaji aku kena tolak dekat 1000 siang tu sebab loan rumah automatik deduct dari saving account aku without inform me earlier..so, harapan nak sambut birthday terus punah bila tengok duit dah hilang macam tu..

Ok, pagi bangun awal sebab nak pergi check up dekat PPUM..habis check up dekat pukul 11.30am..pergi makan jap, lite lunch dan pergi RHB dekat IOI Puchong untuk settle kan pasal payment rumah ni..
Dah settle dekat situ, baru pergi Damansara lak untuk jumpa lawyer dan settle kan balance payment apa yang patut..aku memang kalau boleh nak settle before aku deliver..

Eh, masa jumpa doktor tadi..aku masuk-masuk dia wish "Happy Birthday, u should celebrate your birthday right?".."should doctor, but baby first"..orang bank pun wish birthday kat aku..hahaha..

Dekat office lawyer tu pulak aku dah spend RM4K untuk payment-payment tu..jadinya..bayangkanlah, 1000 dah tolak semalam..hari ni 4000 lak..apa perasaan..nak beli handbag Coach tak dapat..kalau tak, dapat gak la 2-3 handbag Coach..nak downpayment kereta pun tak dapat..sebab aku nak dua benda ni untuk birthday aku kali ni..(mood nangis)..hukhuk

So, worst ever birthday that i had this year..

Lepas tu..kitaorang pergi Sunway Pyramid..just makan-makan dekat Nandos untuk celebrate le kekononnya..

Busy replying birthday message tapi Maxis barred line aku
dan selamba charge aku sampai 200 lebih..
padahal aku tak guna pun dan aku surf internet guna Unifi dekat rumah aku..
bukan guna Maxis 3G..geram betul aku..memang nak kena terminate






Semua ni fake smiles aku..aku tak boleh nak senyum pun
dengan semua masalah yang aku dapat hari ni..
Oh, mesin basuh aku pun dah rosak..

Dah makan-makan..ingat nak tengok wayang tapi budak sekolah ramai sangat sebab diaorang kan tengah cuti sekarang..so, aku malas nak bersesak dengan diaorang..yang aku tak tahan adalah tengok fesyen-fesyen yang diaorang pakai..semua la tudung belit-belit..skirt pendek panjang..tak larat nak tengok..
Aku cakap jom balik..
Sebelum balik, En Suami ajak beli kek..dan memang tak ada hadiah pun untuk aku..besides this makan-makan..dah la, tu je birthday aku tahun ni..tak ada yang best pun macam orang-orang lain yang dapat hadiah macam-macam..bunga la..apa la..
However, aku nak terima kasih banyak-banyak untuk semua kawan-kawan yang wish birthday aku semalam dan En Suami yang belanja makan..really apprecited it..thanks ^_^

Malynn:)

Wednesday, May 30, 2012

Minggu Depan Sudah 6 Jun

Oo mak aii..minggu depan dah 6 Jun rupanya..cepatnya masa berlalu..eceh3x..

Tak perasan yang birthday aku minggu depan..emm..as usual la memang tak ada nye orang nak celebrate birthday aku nye..selalu every year ada je wishlist untuk birthday aku..ni tahun ni aku lupa lak yang minggu depan birthday aku dan aku pun tak tahu nak wish apa..sebab semua benda yang aku nak, semua out of budget..jangan harap la nak dapat..plus nak beranak lagi, rumah dah nak start bayar lagi..jadinya, wishlist birthday tu aku put aside je lah..tunggu lah 5 tahun lagi nanti baru buat balik wishlist birthday..

Jadinya, birthday minggu depan pergi check up dekat PPUM pastu balik tidur jelah ye Malina..moga mimpi indah-indah je nanti..

Malynn:(

Tuesday, May 29, 2012

Ipad RM900++

Aku rasa nak let go kan Ipad kat rumah tu lah..Ipad 2, 16G, Wifi..hardly use baru kebelakangan ni je banyak guna..tu pun untuk surfing internet dan main game je..screen protector & cover baru ganti seminggu lebih..agak-agak kalau jual dalam RM950 orang nak beli tak?


Malynn:)

Monday, May 28, 2012

Update 33weeks ++ Pregnancy

Aku tak faham kenapa makin nak bersalin makin kerap kena pergi klinik untuk check up..dan sekarang kan aku dah register dekat PPUM, maksudnya aku ada 2 tempat check up yang aku kena pergi..satu dekat KK Puchong yang selalu aku pergi dan satu lagi dekat PPUM..maksudnya every week sampai aku bersalin, ada check up..penatnya la..perut dah la dah besar..masih perlu ke sini ke sana lagi..bertabahlah Malina..huhu

Now Hemoglobin Level aku lak problem..asyik turun je..hari tu elok 11.0 ke atas..ni dah jadi 10.8 dan baru ni 10.6..nurse suruh makan kerang..emmm..tak nak..kerang banyak toksik..tak suka kerang..

Mood lak jangan cakap la..memang ke laut je..i really need a holiday tapi dah tak larat nak jalan sini sana..kaki pun macam start nak membengkak je..

Sekarang duduk lama sikit dah sakit belakang, lenguh-lenguh..berjalan pun sama..macamana nak pergi holidaynya..

Kadang-kadang boleh lak datang mood nyampah nak balik rumah sendiri sebab asyik balik tengok muka laki..bila baby mama nak keluar ni, lepas ni boleh tengok muka baby..ampun kan lah penangan orang mengandung ni..tapi lagi nyampah nak balik rumah ialah bila ada jiran baru pindah sebelah rumah, selamba je bakar lalang rumah dia walaupun nampak orang sidai baju kat luar..dan penuh satu rumah dengan asap..ok fine..ni tak de kena mengena dengan mengandung..ni mengundang masam muka jiran-jiran je..adoii..ada sesapa nak sewa rumah aku tak..aku nak duduk condo..aman sikit..huahahaha..

Ok, next week check up kat PPUM..emmm..penatnya saya...

Malynn:)

Sunday, May 27, 2012

Raihan Nasi Kandar

Tetiba baca blog orang ada tunjuk dia pergi makan Nasi Kandar Beratur dekat Penang, terus ngidam nak makan nasi kandar..padahal dah dekat 9 bulan tak makan sebab alergi since pregnant ni..kalau roti canai ok lagi..

Jadinya, nak pergi Penang memang tak lah kan sebab dah sarat ni..nak tak nak, untuk lepas ngidam just kena cari nasi kandar area klang valley je..

Tadi decided pergi Raihan Nasi Kandar, orang cakap sedap..ingat nak pergi Kayu je..tapi Kayu biasa je Nasi Kandarnya..dengan bantuan Cik GPS, terus cari jalan ke Raihan Nasi Kandar..restoran ni dekat Glenmarie, Shah Alam..belakang kedai-kadai repair kereta..

Yeahh..dah jumpa..^_^

Orang tak ramai pun sebab dah dekat pukul 3pm..lauk pun tak banyak dah..

Nasi Putih+ Kuah Canpur+Kubis+Peria+Ayam Masak Hitam kot..
yummy yummy

Erghhh..alhamdulillah..sedap..recommended

Oklah..lepas lah mengidam..kalau nak pergi Penang jauh sangat..yang ni pun dah ok dan sedap compared dengan Subaidah..

Malynn:)

Wednesday, May 23, 2012

Lite-lite, Moo-Moo




Yummieh!!!

Sesuai untuk ibu mengandung yang addicted dekat coffee tapi tak boleh minum sangat sebab nanti kurang calcium dan kena minum susu banyak-banyak..

Jadinya ini adalah solution yang tepat untuk saya..ada rasa coffee dan dapat minum susu sekali ^_^

Malynn:)

PPUM - 1st Check Up

15th May hari tu pergi check up dekat PPUM sambil follow up untuk bleeding tu sekali..
Sepatutnya kena ada dekat sana sebelum pukul 8am tapi since peak hour orang semua nak pergi kerja, jalan jammed sangat..dalam 8.10am baru sampai..terus ambil no. tekan  butang J untuk pendaftaran baru..

Setelah nombor dipanggil, serahkan borang pendaftaran, IC, IC husband (copy pun boleh) dan rekod-rekod pemeriksaan terdahulu kalau check up dekat tempat lain serta RM31 untuk doktor bukan pakar dan RM41 untuk doktor pakar..aku bayar RM31 je..
Lepas tu, pergi kaunter pembayaran dekat lobi dan bayar RM500 untuk booking bersalin nanti..

Ruang menunggu B

Kemudian ke seksyen sebelah, dia ada bagi no. giliran baru..ni untuk check up dengan doktor pulak..
Tapi sebelum tu, mother to be yang baru ni disuruh dengar ceramah penyusuan ibu sebab PPUM ini hospital rakan bayi..jadinya, formula milk is not allowed in the hospital ok..

Dah settled tu, aku pergi ambil berat, tinggi, blood pressure, urine test dan kena minum air gula..
Melalui pengalaman kawan-kawan aku, minum air gula ni adalah satu azab..boleh sampai pening-pening..
Dan sebab aku dah baca kat internet yang PPUM ni memang wajib minum air gula, aku dah siap-siap puasa dari malam sampai la turn minum air gula tu..dan nasib baik dia bagi air gula ada rasa Orange..so, tak la azab mana..ok je aku minum..dah siap tu, tunggu sejam..tak boleh makan dan minum tapi minum air kosong boleh..

Bilik Doktor - ada 10 bilik doktor

Jadi sementara tu, aku tunggu turn untuk jumpa doktor..nasib dapat female doktor Chinese..cakap la masalah aku semua..dia masukkan apa ntah alat kat bawah tu nak check dinding uterus..dia cakap tak ada apa..just keputihan je banyak yang boleh menyebabkan kadang-kadang dinding uterus tu effected sekali dan keluar darah sikit..don't worry..
Ok, selamat..alhamdulillah..

Dia just bagi vitamin tambahan dan juga MC untuk hari tu..bagus lah doktor dan nurse dekat sini..semua mesra-mesra..hikhik

Next appointment 3 minggu dari tarikh datang 1st check up tu..
Sebelum balik tu, kena pergi ambil darah..result next appointment kot baru dapat..

Malynn:)

Tuesday, May 15, 2012

The Avengers & Beanieplex, TGV Sunway

Ok..ok..aku memang lambat kalau bab pergi tengok wayang..kadang-kadang sampai cerita tu dah habis tayang baru nak pergi tengok..last-last tak tengok pun..

Kerana semalam macam free dan En.Suami pun cuti teman pergi PPUM, kami pun pergilah Sunway Pyramid sebab nak tengok wayang cerita The Avengers setelah asyik bertangguh je..

Lama dah tak tengok wayang..last tengok Ombak Rindu..=p

Tengok timing cerita ni macam lambat je lagi..yang ada 1.30pm paling cepat tapi depan dia ada tulis [B]..macam kalau Imax Cinema dia tulis [IMAX]..so there is something behinds [B] yang aku tak tahu apa dia sebenarnya..jadinya, beli jelah tiket tu..harga??..RM19.00..total RM38.00..hahaha..mahal giler..lagilah aku nak tahu [B] stand for what??..

Aku pun tanyalah kat kaunter tu..rupanya [B] untuk Beanieplex Cinema..so, nanti masuk, cari je nama cinema tu..ok dik..terima kasih..tapi still tak dapat gambarkan apa itu Beanieplex..

Sekali masuk..haaa..ambil kau..syok tak?...hahaha



Ruap-rupanya, beanbag yang ala-ala tilam yang boleh muat dua orang..kalau ada anak dua orang lagi pun muat nak join jugak..yang korang boleh baring-baring sambil tengok wayang dengan enak nya..

Dan kerana beanbag tulah aku berjaya tidur lebih setengah jam..dan tak tahu apa yang jadi dengan cerita The Avengers tu..nasib setengah jam terakhir aku berusaha bangun nak tengok jugak..kalau tak, sampai habis cerita aku tidur..hahaha

p/S: Cerita tu ok..cinema tu tak ok sebab comfortable sangat..hikhik

Malynn:)

PPUM - Scan

Aku dapat tarikh untuk scan 14hb Mei hari tu..

Pergi dekat kaunter Antenatal tu dan ambil no. untuk Ultrasound..

Tunggu orang kaunter tu panggil..masa ni sebenarnya aku dah 2 hari ada keluar darah..tapi sikit je..
So, terus tanya kalau boleh jumpa doktor sekali tapi dia cakap petang-petang tak ada doktor..kalau nak, kena datang pagi esok..aku memang tak rasa sakit apa-apa..cuma hari tu sekali je sakit dekat ari-ari..pastu rasa sakit sikit-sikit je la..

Mula-mula dia macam suruh datang esok je..pastu dia pulak cam risau..terus cakap "Tak pe puan, tunggu kejap ye saya tanya nurse"..

Then, nurse pun cakap memang tak ada doktor..kalau nak diaorang check up, kena pergi Wad Bersalin tingkat 3..register dan warded..alamakkk..aku pergi sorang je time ni..jadinya, kalau tak betul-betul bahaya..aku malas lah nak warded ni..plus aku takut la duduk hospital..huhu

Lepas tu, aku cakap "Takpelah..saya gi scan dulu tengok baby macamana..kalau ok, tak payah la..nanti esok je saya datang balik"..

Apa yang aku suka dekat PPUM ni, efffort orang-orang kat situ yang nak tolong patient tambah-tambah first time pregnant macam aku ni..so rasa dihargailah..sebab risau-risau tu, diaorang sudi nak tolong..mak aku pulak cakap takut uri baby dekat bawah je..terus nangis sebab aku risau tak tahu nak buat apa kan..

Lepas tu, pergi scan dekat Tingkat 1..don't worry..nanti diaorang akan direct macamana nak pergi bilik Ultrasound tu ok..

Tunggu turn, lepas tu Sinographer panggil untuk scan..semua ok..air ketuban cukup dan yang best, baby aku besar dari sepatutnya..hahaha..besar sikit jelah..dia terus tanya "Puan ada kencing manis tak?"..aku rasa tak ada lah so far sebab semua test aku ok..

Lepas tu, aku ceritalah dekat dia ada bleeding sikit..dan dia cakap nanti dia check uri..dan uri ada dekat atas..so semua normal..dia pun cakap benda yang sama macam dekat kaunter tadi..kalau Puan dah sakit..terus je pergi Wad Bersalin malam nanti ke or pagi esok ye..

Semua ok, aku pun balik lah dan lalu depan kaunter tadi tu balik..tanya dekat dia kalau esok aku nak walk in check up je boleh ke sebab date appoinment sebenar 14/6/2012..lambat sangat lagi..
Dia cakap, tak pe..Puan datang je esok..buka buku, booking semua dan check dengan doktor terus..
Tak kisah pun..wah, suka lah aku..sebab tak adalah diaorang cakap tak boleh ke apa kan..

Jadinya, esoknya pun aku pergilah PPUM lagi untuk check up...

Malynn:)

PPUM - 1st Timer

Hari tu dah decided nak bersalin di PPUM..
Jadinya pergi sana just straight ke Kompleks Kesihatan Wanita yang ada Unit Antenatal & Pediatrik..bangunan baru depan Menara Timur..

Untuk yang first time datang, jangan risau..kalau dari Jalan Gasing tu, masuk PPUM terus belok kanan..lepas tu straight je..sampai jumpa surau, pergi kiri..dah nampak dah..signabout pun banyak..jangan risau..
Boleh parking dekat level bawah bangunan tu..tapi parking memang tak banyak..kena himpit-himpit sikit..

Lepas tu boleh terus ke Unit Antenatal, kalau naik lif tekan Tingkat 2..boleh tanya guide yang ramai kat situ kalau tak sure dekat mana..

Kemudian, aku just ambil no. (dekat situ dia ada tulis untuk urusan apa)..tunggu kaunter panggil..

Masa ni, dia akan registerkan kita untuk next appointment untuk scan dan first check up if kita check up dekat tempat lain sebelum ni..
Dia bagi form untuk register, dan tarikh untuk appointment..

Dan untuk booking semua, boleh lah dibuat masa first appointment untuk check up..kalau private, kena bayar RM500..government FOC..

Tu je kot..pastu boleh balik dah..time aku pergi tu petang..kalau pagi maybe boleh terus register buka buku terus, dan check up sekali..

Malynn:)

Hasil Tanaman

Pokok cili padi dah berbuah..hikhik

Hari tu pokok tu dah nak mati dah sebab aku pergi letak baja bunga dekat dia..tapi aku rajin lah siram dia hari-hari..last-last dia membesar dan membuahkan hasil..mula-mula tak perasan..bila tengok balik, baru perasan dah berbuah dah..tapi tak petik lagi..^_^



Selain cili padi, daun kunyit pun menjadi dengan jayanya..serai pun sama..cuma pokok kari je tak jadi-jadi lagi..ni macam teringin nak pokok limau kasturi lak sebab tengok rumah sebelah ada tanam..

Malynn:)

Thursday, May 10, 2012

Meninjau KLIA

Malam tadi pergi jalan-jalan dekat KLIA..sebenarnya nak lepaskan mengidam nak naik aeroplane..hukhuk

Sebab dulu, atleast sebulan sekali mesti naik aeroplane..ni dah lama tak naik..=(..so, nak lepaskan mengidam, pergi la KLIA..takut nanti baby lahir, dia kempunan lak kan..tapi dah malam tak nampak pun aeroplane nya..so jalan-jalan je dekat duty free shop area tu..

Dan belilah ni..

Aku suka beli set perfume 5mL macam ni..
dapat banyak bau..sebab aku tak suka pakai satu jenis bau je..
Nak travel pun senang..

Dan ini..

Kempunan MilkyWay tu..
dulu kalau balik outstation mesti beli coklat dekat airport..
jadinya semalam pun beli lah coklat-coklat ni..

Tapi still rasa kalau naik aeroplane betul-betul baru best..ni macam rasa tak hilang mengidam pun lagi..hukhuk

Husband saya cakap, bukan baby yang mengidam tapi mama nya yang memang suka minta bukan-bukan..=P

Malynn:)

Wednesday, May 9, 2012

Recent Update at 30 weeks

Now dah masuk almost 31weeks of my pregnancy..Selasa hari tu pergi check up..biasa ambil 8am..jadi by 9am dah settle dan boleh masuk ofis..

Kene cucuk ATT untuk second time dan aku rase lagi sakit dari yang bulan lepas..dan terus rasa flat sangat..dan minggu ni minggu flat aku which is aku jadi malas nak buat apa-apa..nak baring dan tidur saja rasanya..

Banyak kerja rumah pun terbengkalai..masak memang tak lah..basuh kain tu aku bawak-bawak juga lah..tak larat nya la..and instead nak bersalin di Hospital Putrajaya, aku dah confirm tukar ke PPUM..facilities semua baru sebab diaorang dah buat new building..walaupun jauh dan jam kat situ tapi aku rasa lebih secure dekat situ selepas fikir banyak-banyak kali untuk ke Hospital Putrajaya..aku tak nak kene tolak-tolak pergi hospital lain if Putrajaya penuh..
Nak ambik FPP package, macam tak worth it lak sebab kawan aku bersalin without epidural dan complication, dah kena RM1800++..tapi service memang tiptop dan confirm diaorang tak tolak korang pergi hospital lain..

Nanti aku update pasal PPUM ni sebabnya tak banyak sangat info untuk new building ni..so far aku pergi tadi cantik la..hahaha..aku tak pernah warded, jadinya hospital yang cantik dan nice adalah salah satu kriteria yang perlu aku consider..nurse pulak semua professional..=)

Oh, pasal orang Felda dapat RM15K tu..tu aku tak masuk campur..aku tak call pun mak aku..tapi mak aku call aku..hahaha..tak pe lah, rezeki diaorang..walaupun ada peruntukan RM5K untuk anak-anak, pastu adik beradik aku ramai..kalau aku dapat sikit tu, kiranya untuk anak aku jelah dan reward sebab dulu masa bapak aku sakit tak boleh pergi kebun, aku la tolong mak aku angkat baja, membaja sikit..kutip buah lerai sikit..teman mak aku meracun semua..ada gak la bakti sikit kat kebun tu kan..hahaha

Apa-apa pun yang penting semua orang bahagia..

Malynn:)

Sunday, May 6, 2012

Newborn Pixs - Maternity Shoot

Newborn Pixs ni aku ambil as a photographer untuk Maternity Photoshoot aku..jumpa diaorang dekat Beautifulnara.com dan masa tu diaorang ada buat promotion..

Dah book dan set time untuk photoshoot ni 1hb May 2012 dekat Tasik Shah Alam..

Owner Newborn Pixs ni baya-baya kitaorang je..jadinya senang nak deal dan easy going juga la..diaorang husband and wife..

Ni antara moments yang dicaptured oleh mereka..






Apa yang aku suka dengan diaorang ni, diaorang ni effective, quick response, selalu update customer and so on..tak macam satu photographer yang aku dah bayar untuk edit & print gambar kahwin aku hari tu..yang dah dekat 4 bulan tak siap-siap album..duit dah habis bayar lak tu..geram je aku..

Aku memang malas la nak buruk-buruk kan orang kan sebab sesama Melayu..tapi kalau ada orang tanya memang aku tak recommend la..macam wedding package aku ambil dulu tu..dah 2 orang customer diaorang tak jadi continue ambil dengan diaorang sebab aku dah cerita apa yang diaorang buat untuk wedding aku dulu..oppsss..of topic..apa-apa pun aku enjoy photoshoot ni dan gambar-gambarnya..tunggu photobook siap je..pastu baru bayar balance..

Thanks Newborn Pixs crew, Nurul & Hadi..both of you are really nice.. :)

Malynn:)

Mi Rebus Mastan Ghani, Teluk Intan

Thursday, April 26, 2012

Healthy Food

Makanan kat Malaysia ni semua sedap-sedap kan..sebab sedap???..
Ada minyak banyak, ada lemak banyak, ada banyak benda-benda yang tak elok untuk badan yang jadikan makanan tu sedap..

Ok, asyik makan makanan sedap dan unhealthy je..sesekali tukar makan makanan sedap dan healthy..
Iaitu sandwich di Subway..


Ada macam-macam variety sandwich dekat sini..dengan pilihan sos yang pelbagai dan juga vegie yang banyak juga..

Chicken Terayaki

With a lot of vegie & Honey Oat Bread

Harga untuk 6' classic ni RM10.90..marilah makan healthy & delicious food hari ni..

Malynn:)